Αγάπη για τον γενέθλιο τόπο σου

Published in Τα Νέα της Αξιούπολης

Απο τον συμπολίτη μας Τριαντάφυλλο Αφεντουλίδη πήραμε μια κοινοποίηση της επιστολής που απέστειλε προς την διευθυνση της Μουσειακής   έκθεσης που πραγματοποιήθηκε  στα Συμμαχικά κοιμητήρια του ΖΕΙΝΤΕΛΙΚ στην Θεσσαλονίκη υπο την αιγίδα του Γαλλικού προξενείου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των  100 χρόνων απο την λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.Σε  ευχαριστούμε   φίλε  Τριαντάφυλλε.Ακολουθεί η επιστολή

 

Αγαπητοί κύριοι,

Επισκέφθηκα την πραγματικά αξιόλογη μουσειακή έκθεση στο ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΖΕΙΤΕΝΛΙΚ στην Θεσσαλονίκη, δύο φορές στις 14.01.2019 και στις 20.01.2019. Την δεύτερη φορά μάλιστα με τον γιό μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ και τον πεθερό μου ΒΑΣΙΛΗ.

Έχοντας μεγαλώσει στην Αξιούπολη, μία μικρή κωμόπολη της Ελληνικής μας Μακεδονίας πολύ κοντά στην ελληνογιουγκοσλαβική μεθόριο, άκουσα πολλές φορές στα παιδικά μου χρόνια ιστορίες για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την συμμαχική παρουσία στην περιοχή μας, καθώς και για τους Γάλλους Συμμάχους μας και την δραστηριότητα τους τόσο στον τόπο μου (μεταλλεία Κοτζά Ντερέ, σιδηροδρομική γραμμή decauvile, στρατόπεδα και νοσοκομεία στο Δρέβενο, ξύλινη γέφυρα ΑΞΙΟΥ, δίκτυο ύδρευσης από λιθόκτιστα πηγάδια κλπ.) όσο και στα γειτονικά χωριά και κωμοπόλεις (αναζωογόνηση της αμπελουργίας στον ΦΑΝΟ και την ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ κλπ).

Οι φωτογραφίες και τα κείμενα του ακάματου συντοπίτη μου ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΑΣΣΗ (http://www.axioupolis.gr/index.php/eikones/a-pagkosmios-polemos) αποτυπώνουν εκείνη την εποχή και τους ανθρώπους της. Πολλά μάλιστα από τα τεκμήρια που παραθέτει τα ανακάλυψε σε γαλλικές αρχειακές πηγές. Το μνημείο στην περιοχή του Δρεβένου (παλιού) αφιερωμένο στο 148ο Τάγμα Πεζικού των Γάλλων (φωτογραφία Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολουθεί παρακάτω) υπάρχει και στην έκθεση σας με αα11 την οποία φωτογράφισα και επισυνάπτω.

Πιστεύοντας ότι θα μπορούσα να βοηθήσω ώστε η παραπάνω μουσειακή έκθεση να γίνει πληρέστερη παίρνω το θάρρος να σας επισημάνω την παράλειψη αναφοράς, τόσο στους χάρτες απεικόνισης όσο και στα κείμενα που τους συνοδεύουν, της κωμόπολης ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ (ΒΟΕΜΙΤΣΑΣ, BOHEMICAόπως ονομαζόταν κατά τον Α’ΠΠ) η οποία λόγω της γεωγραφικής θέσης της και χάριν στον ελληνικό πληθυσμό της προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στους ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ (ANTANTE) κατά τον Α’ΠΠ. Προς χάριν της ιστορικής αλήθειας και πληρότητας της έκθεσης σας παρακαλώ να εξετάσετε την συμπλήρωση των χαρτών απεικόνισης και των κειμένων που τους συνοδεύουν, με τις ιστορικές αναφορές για την κωμόπολη ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ (ΒΟΕΜΙΤΣΑΣ, BOHEMICAόπως ονομαζόταν κατά τον Α’ΠΠ).

Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που ακολουθούν πιστεύω ότι θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

Τέλος θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για το προσωπικό που έχετε στην έκθεση. Ευχαριστούμε τον κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ που μας ξενάγησε με ενδιαφέρον και προθυμία στους χώρους τόσο του μουσείου όσο και των κοιμητηρίων.

Με εκτίμηση,

ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

ΕΥΟΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ